Srbija ubedljivo pobedila Rusiju i plasirala se u polufinale!
Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva. Srpski vaterpolisti pred punim tribinama Arene pobedili su Rusiju sa ubedljivih 15:5 i tako Srbija ?e u sredu u borbi za finale igrati sa Gr?kom, koja je danas savladala Španiju sa 6:2.
Rusi su poveli ve? u prvom napadu preko Giniatova. U narednim minutima Srbija je imala dve dobre prilike sa igra?em više. kada je, u oba napada, isklju?en Dmitri Hlod, ali ?uk i Ran?elovi? nisu uspeli da zatresu mrežu. Ipak, sredinom prvog perioda Andrija Prlainovi? je postigao pogodak na isteku napada. Isti igra? je nešto kasnije doneo Srbiji prvo vo?stvo na me?u. Rusi su poravnali, a prednost doma?oj selekciji perfektnim udarcem vratio je Dušan Mandi? i sa rezultatom 3:2 se otišlo na mali odmor posle prve ?etvrtine.
Odli?ni Andrija Prlainovi? prvi ja zatresao mrežu u drugoj ?etvrtini i to je bio njegov tre?i pogodak na ovom me?u. Odmah je uzvratio Nikolaenko, a zatim je usledila serija Srbije 3:0. Redom su poga?ali Nikola Jakši?, Filip Filipovi? i Dušan Mandi?. U narednim minutima mreže su mirovale i posle dve ?etvrtine na semaforu je stajao rezultat 7:3 u korist Srbije.
U tre?em periodu Srbija je otklonila sve dileme oko pitanja pobednika, a oko 10.000 navija?a u beogradskoj Areni moglo je da vidi i nekoliko lepih golova. Najpre je Hlod smanjio na 7:4, a onda su na drugoj strani mrežu tresli Pijetlovi? sa svoje pozicije, Filipovi? lepim lob udarcem i zatim Mitrovi? iz peterca. Seriju je prekinuo Odintsov, da bi na lep na?in pogodio i Miloš ?uk.
Srbija je rutinski me? privela kraju, uz nova ?etiri pogotka u poslednjih osam minuta. Najefikasniji su bili Andrija Prlainovi? i Dušan Mandi? sa po tri pogotka, dok su po dva dodali Slobodan Niki? i Filip Filipovi?.
Srbija je lako savladala Rusiju u ?etvrtfinalu, a selektor Dejan Savi? posle me?a je bio zadovoljan:
– ?etvrtfin?le je uvek n?jteže jer je to ut?kmic? koj? udlu?uje d? li si pobednik ili pokojnik n? nekom t?kmi?enju. Zbog tog? smo po?eli n?peto, ?li k?d? smo se oslobodili pritisk?, sve je bilo bolje. Odli?no smo igr?li igr??? m?nje – kazao je Savi? i dodao da ekipu u polufinalu protiv Gr?ke ?eka velika utakmica:
– Oni su tre?i n? svetu, priprem?li smo se s? njim?. Pok?z?li su ogrom?n n?pred?k. ?ek? n?s velik? ut?kmic? pred dom??om publikom.
Vaterpolisti Srbije protiv Španije u Svetskoj ligi
Vaterpolo reprezenatcija Srbije u četvrfinalu evropskog dela Svetske lige igraće protiv selekcije Španije.
Posle odigranih utakmica trećeg, poslednjeg kola u evropskim grupama Svetske lige poznati su cetvrtfinalisti, a će Srbija u Novom Sadu ugostiti evropskog vicešampiona.
Izabranici Dejan Savića imaće priliku za revanš Špancima, koji su ih nedavno eliminisali u čevrtfinalu Evropskog prvenstva u Budimpešti.
Susret dve selekcije trebalo da se igra 17. marta, ali postoji mogućnost da bude odigran sedam dana ranije, što će biti naknadno saopšteno.
Ostale četvrtfinalne parove čine Crna Gora-Hrvatska, Italija-Mađarska i Francuska- Grčka.
Podsetimo, četiri prvoplasirane ekipe će učestovati na završnom turniru od 22. do 28. juna sa još četiri tima sa Interkontinentalnog turnira.