Ana Ivanovi? plasirala se polufinale WTA turnira u Lincu pobedivši Dominiku Cibulkovu iz Slova?ke sa 6:2, 6:4 posle 78 minuta.
Bio je ovo ?etvrti me?uosbni duel Srpkinje i Slovakinje, a Ivanovi?eva je sada izjedna?ila na 2-2.
Ana je napravila pet brejkova, spasila je pet od sedam brejk prilika rivalke i pokazala da polako podiže formu.
Njena rivalka u polufinalu bi?e Stefani Fegele koja je posle dva sata i 46 minuta preokretom savladala Sloun Stivens sa 6:7, 6:4, 7:5. U drugom polufinalu igra?e Karla Suares Navaro i An?elik Kerber.
Srpskom teniseru prvobitno je izre?ena suspenzija na 18 meseci i kasnije smanjena na 12 zbog odloženog odlaska na doping kontrolu u Monte Karlu, dok je Hrvatu devetomese?na smanjena na ?etiri meseca nakon što je uneo u organizam zabranjenu supstancu koriste?i tablete glukoze kupljene u apoteci.
"Mi ne znamo šta je ta?no re?eno izme?u službenika doping kontrole i Viktora, ali je realnost da postoje pravila i da treba da ih se pridržavamo. Ako je zatraženo testiranje, onda to mora da se uradi. Mora da bude nulta tolerancija za te stvari, u protivnom ljudi mogu da pomisle da mogu da se izvuku s bilo ?im", rekao je Mari za BBC Sport.
Šampion Vimbldona tako?e je dodao da "nema opravdanja za slu?ajno uzimanje zabranjenih supstanci" i da nikada ne bi otišao u apoteku da kupi neki lek, jer je to, prema njegovom mišljenju, neprofesionalno.
"Pre 10 ili 15 godina, kada se nije smatralo da postoji droga u sportu, možda je neko mogao da ode u apoteku i sam kupi lek. Sada to ne sme da se radi i to jednostavno treba prihvatiti", konstatovao je Mari.
Sli?no mišljenje ove nedelje izneo je i Rodžer Federer, dok je Novak ?okovi? povodom "slu?aja Troicki" rekao da više nema poverenje u Svetsku antidoping agenciju. Rafael Nadal je podržao Troickog u njegovoj borbi za istinu.
Rutinska pobeda ?okovi?a za finale - Tenis Getty Images U drugom polufinalnom me?u Masters finala u Londonu, Novak ?okovi? je savladao Stanislasa Vavrinku.
Novak Ðokovi? je sigurnom igrom za 84 minuta savladao Stanislasa Vavrinku (6:3, 6:3) i izborio novi obra?un sa Rafaelom Nadalom.
Vavrinka je ve? u tre?em gemu došao do brejka, ali je srpski teniser odmah uzvratio, da bi kasnije sa tri uzastopno osvojena gema došao do prvog sta.
?okovi? je u istom ritmu nastavio da igra i u drugom setu, poveo je sa 2:0, a do 21. uzastopne pobede je došao još jednim brejkom.
U ponedeljak Novak ?e napasti ?etvrtu titulu na završnom Mastersu, dok ?e Nadal pokušati da osvoji svoj prvi trofej.
"Obojica smo imali odli?nu sezonu ove godine. Ovo je najverovatnije najbolje finale koje smo mogli da imamo u Londonu. Vide?emo šta ?e se desiti sutra. Posle Gren slemova, ovo je turnir na kojem takmi?arski karakter dolazi do izražaja, a nas dvojica želimo na najbolji mogu?i na?in da završimo sezonu, osvajanjem titule", reko je Novak nakon trijumfa nad Vavrinkom.
Finale Dejvis kupa izme?u Srbije i ?eške otvori?e duel Novaka ?okovi?a i Radeka Štepaneka, odlu?eno je žrebom u Beogradskoj areni. Sve me?eve možete pratiti u direktnim prenosima na Prvom programu RTS-a.
Me? izme?u ?okovi?a i Štepaneka po?inje sutra od 16 sati, a nakon toga na teren ?e iza?i Dušan Lajovi? i Tomaš Berdih.
Naš tim, na žalost, nije mogao da ra?una na Janka Tipsarevi?a koji se nije oporavio od porede.
U subotu od 16 sati na programu je dubl u kome ?e se, kako je najavljeno, sastati Nenad Zimonji?/Ilija Bozoljac i ?eški par Jan Hajek i Lukaš Rosol.
U nedelju od 14 satu igraju se preostali singl me?evi ?okovi? - Berdih i Lajovi? - Štepanek.
Dejvis kup ?e osvojiti reprezentacija koja prva zabeleži tri pobede.
Sve za pobedu Srbije
Najbolji srpski teniser Novak ?okovi? poru?io je da ?e dati poslednji atom snage za trijumf Srbije.
"Nisam baš najsvežiji kao što sam bio na po?etku godine, ali sam ose?aj igranja za Srbiju iz mene ?e izvu?i poslednji atom snage kako bismo došli do druge 'salatare' u istoriji", rekao je ?okovi?.
On je istakao da se nada da ?e osvojiti prvi poen za Srbiju i da ?e na taj na?in smanjiti pritisak Dušanu Lajovi?u, koji igra u drugom singlu protiv Tomaš Berdiha.
"Istina je da smo hendikepirani jer ne igraju ni Viktor i Janko, koji se trudio da se oporavi do poslednjeg trenutka od povrede, ali ?e biti uz nas pored terena. Lajovi? je mlad igra?, ali ono što je najvažnije, sposoban je da igra na visokom nivou i u tome ?emo ga svi podržati", rekao je ?okovi?.
Lajovi? je poru?io da ?e pokušati da iskoristi tenisko znanje koje ima kako bi pomogao Srbiji da do?e do trofeja.
"Izvu?i ?u iz sebe ono najbolje i nadam da se da ?u uz pomo? dragocenih saveta Novaka ?okovi?a i celog tima uspeti da iznenadim Berdiha", rekao je Lajovi?.
Selektor Bogdan Obradovi? ocenio je da su sve opcije otvorene u pogledu dubla, koji se igra u subotu.
"Sve opcije su otvorene pa ?ak i ta da Novak zaigra u dublu. Novak je igrao mnogo me?eva i on zna da imamo istorijsku šansu da drugi put osvojimo salataru", rekao je Obradovi?.
On je naglasio da je zadovoljan što ?e ?okovi? odigrati prvi me? protiv Štepaneka.
"Kada povedemo sa 1:0 dobi?emo po?etan impuls koji ?e tako?e biti od izuzetne pomo?i Dušanu", rekao je Obradovi?.
Najbolji srpski dubl igra? Nenad Zimonji? istakao je da veruje da srpski tim može do pobede u igri parova, kao i kona?nog trijumfa.
"U ovoj situaciji nismo bili ranije, nikada nam nisu iz ekipe odsustvovala dva tenisera, ali verujem da u ovim uslovima do?emo do pobede. Bi?e teško, ali Novak je pokazao da je iz svih Dejvis kup me?eve izlazio kao pobednik, osim onog protiv Argentine kada je bio povre?en", rekao je Zimonji?.
Zimonji? je podsetio da je u paru sa Bozoljcem ostvario pobedu protiv Amerikanaca.
Bozoljac je rekao da je trenirao dobro i dodao da ?e dati sve do sebe ukoliko selektor bude odlu?io da igra.
"Selektor ?e doneti najbolju odluku, a ja ?u dati sve od sebe kako god da odlu?i", rekao je Bozoljac.
Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Žensko tenisko udruženje (WTA) objavili su završne liste zarada na turnirima.
Amerikanka Serena Vilijams zaradila je više od dvojice najboljih tenisera sveta, Španca Rafaela Nadala i Srbina Novaka ?okovi?a.
Svetski reket broj jedan u ženskom tenisu inkasirala je u 2013. godini 12 miliona i 385.572 dolara od turnirskih nagrada, oko 300.000 više od Nadala, a oko milion i 200.000 dolara više od ?okovi?a.
Na listi zarada tenisera Janko Tipsarevi? zauzima 38. mesto sa sumom od 816.264 dolara, medju teniserkama Jelena Jankovi? je deseta sa 2.030.349, Ana Ivanovi? 24. sa 1.055.383, dok je Bojana Jovanovski na 49. poziciji sa zaradjenih 512.267 dolara.
Završne liste zarada, teniseri:
1. Rafael Nadal 12.070.935 2. Novak ?okovi? 11.197.947 3. Endi Marej 5.416.221 4. David Ferer 4.086.953 5. Huan Martin del Potro 3.894.039 6. Rodžer Federer 2.798.637 7. Stanislas Vavrinka 2.656.925 8. Tomaš Berdih 2.632.405 9. Rišar Gaske 2.411.899 10. Mihail Južnji 1.790.794 ----------------------------- 38. Janko Tipsarevi? 816.264
Teniserke:
1. Serena Vilijams 12.385.572 2. Viktorija Azarenka 6.497.165 3. Na Li 3.982.485 4. Marija Šarapova 3.544.222 5. Agnješka Radvanjska 3.118.332 6. Sara Erani 3.073.992 7. Marion Bartoli 2.890.132 8. Petra Kvitova 2.853.474 9. Angelika Kerber 2.139.358 10. Jelena Jankovi? 2.030.349 --------------------------- 24. Ana Ivanovi? 1.055.383 49. Bojana Jovanovski 512.267
Najbolji srpski teniser Novak ?okovi? pobedio je u egzibicionom me?u u Santjago de ?ileu španskog rivala Rafaela Nadala sa 7:6, 6:4. Ovaj me? odigran je u ?ast oproštaja od tenisa 33-godišnjeg ?ileanca Nikolasa Masua.
Najbolji teniseri sveta su se okupili u ?ileu kako bi revijalnim partijama promovisali tenis i svog prijatelja, i doskorašnjeg rivala, ispratili u „sportsku penziju".
"Ovo je neverovatno. Na mojoj oproštajnoj no?i Nadal, ?okovi? i Nalbandijan su ovde da mi pomognu da kažem zbogom tenisu. Ne znam šta da kažem. Mnoge uspomene su mi prošle kroz glavu - putovanja, me?evi, Dejvis kup, sve što mi je tenis pružio, hvala Bogu", rekao je Masu.
Masu je profesionalnu tenisku karijeru po?eo pre 16 godina, a najve?i uspeh u karijeri su mu zlatne medalje u singlu i dublu na Olimpijskim igrama u Atini 2004.
Nakon singla u Santijagu, odigran je me? u konkurenciji parova, a sav prihod koji je sakupljen od prodaje karata ide u dobrotvorne svrhe.
?okovi? danas putuje u Buenos Ajres, gde ?e odigrati novi egzibicioni me?, na kojoj ?e se David Nalbandijan oprostiti od tenisa.
Prema planu organizatora, ?okovi? ?e na stadionu "La Rural" u nedelju, 24. novembra odigrati singl me? protiv Rafaela Nadala, a potom i dubl sa Huan Monakom protiv Nadala i Nalbandijana.
AUSTRALIJAN OPEN Poznati termini za sredu: Ne morate da ustajete rano zbog Novaka
Organizatori Australijan opena saopštili su raspored me?eva za tre?i takmi?arski dan, u kome ?e nastupiti i Novak ?okovi?.
On ?e oko 11 ?asova po srednjeevropskom vremenu igrati u drugom kolu protiv vrlo zanimljivog momka iz Francuske, Kventina Halisa, koji ima ono što Nole nema - trofej sa Rolan Garosa.
Ali, nije Novak jedini predstavnik našeg tenisa koji ?e u sredu nastupiti u Melburnu. Dušan Lajovi? ?e, na primer, dvaput izlaziti na teren u sredu.
Najpre ga oko tri sata iza pono?i po srednjeevropskom vremenu, ?eka me? 2. kola pojedina?ne konkurencije, u kome mu je rival 24. nosilac, Roberto Bautista Agut iz Španije.
Otprilike u isto vreme kada Nole bude izašao na svoj radni zadatak, Duci ?e na svoj drugi: zajedno sa Viktorom Troickim ?e pokušati da pobedi australijski dubl Sem Grot - Lejton Hjuit.
U dublu ?e nastupiti i Jelena Jankovi?, koja ?e zajedno sa Nemicom Andreom Petkovi? igrati protiv belgijsko-rumunskog tandema Isalin Bonaventur - Raluka Olaru.
Đoković će imati priliku da osvoji veliki broj poena.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković potvrdio je učešće na Masters turniru u Monte Karlu.
Iako Srbin nije trebalo da učestvuje na prestižnom takmičenju, nakon osvajanja Australijan opena odlučio je da se pojavi u Monte Karlu gde je prošle sezone stigao do četvrtfinala.
Tada je eliminisan od Danila Medvedeva, a sada će imati priliku da poveća prednost u odnosu na najbliže pratioce na ATP listi pošto ne brani veliki broj poena.
Đoković je turnir u Kneževini osvajao u dva navrata.