Makedoniju sam prvi put zavolio davne 1984/85 godine služe?i vojsku u tadašnjoj JNA.Bila je to ljubav na prvi pogled.Zemlja sunca,srda?nih i gostoljubljivih ljudi i lijepih djevojaka.Neka od mojih trajnih prijateljstava poti?u baš iz Makedonije. Poslije toga trebalo je da pro?e i preko dvije decenije da se ponovo uputim tamo.Putovali smo u Gr?ku na ljetovanje i onda smo navratili u Kruševo,grad Toše Proeskog.Gradi? koga treba obavezno posjetiti.Zbog njegove burne istorije(Kruševo republika i Ilinndanski ustanak,junaka ustanka Pitu Guli,zbog Memorijalnog centra Toše Proeski,Manastira Svetog Preobraženia,Me?kinog kamena,itd,itd...) Uostalom,jedan ili dva dana na ?istom planinskom vazduhu,te bogata i ukusna hrana koja je nadasve jeftina dobro ?e vam do?i.A najvažnije od svega što vam je Gr?ka i njeno more samo još par sati udaljene,bez gužve na granici....
mikovat
hat folgende Bilder an diesen Beitrag angehängt
Ja sam Makedoniju prvi put upoznao sada ve? davne 1984 godine i bila je to ljubav na prvi pogled.Tada kao i sada me fascinirala divlja,pomalo zastrašuju?a, od avanturista obožavana ljepota prirode i tradicionalno gostoljubivost njenih ljudi,koju je ?ine druga?ijom od drugih država.... Makedonija je i zemlja crkvi i manastira,mastike,dobre i ukusne hrane,zemlja duvana i izvanrednog vina.Kažu da u Madedoniji nema lošeg vina,a ja sam se uvijek iznova uvjerio u to... Makedonija je i kolijevka prve nezavisne demokratske države na Balkanu,Kruševske Republike,zemlja majke Tereze ,bogatih arheoloških nalazišta... Makedonija je iznjedrila i tragi?no nastradalog pop pjeva?a iz Kruševa Tošu Proeskog...jedan od razloga zašto uvijek iznova dolazimo u ovu malu balkansku zemlju prema kojoj istorija nije bila baš naklonjena... Ovaj put smo boravili dva dana u Makedoniji,a posjetili smo Kruševo,Prilep i samo kratko navratili u Bitolu.Može se re?i i da smo dva dana boravili u Pelagoniji,plodnoj visoravni poznatoj po uzgoju duvana, u kojoj dominira grad Prilep gdje možete pogledati tvr?avu Markovi Kuli,okruženu ogromnim stijenama...U Prilepu smo posjetili i jaku gostoljubljivu familiju Verica Aceska koja nas je ugostila na svom imanju iznad grada sa koga se pruža prelijep pogled na Prilep.Naš sin David je imao tu ?ast da nam nešto odsvira na Tošinoj gitari koju je njegov ujak dobio na poklon od popularnog pjava?a... Posjeta ovoj predivnoj familiji,kao i manastiru Treskavec,koji se nalazi u blizini,bila je sami vrhunac našeg boravka u Makedoniji. Manastir Treskavec,koji je u zadnjih 20-tak godina ve? dva puta gorio u plamenu(pretpostavlja se,nemarnoš?u posjetilaca),nas je neodoljivo podsje?ao na Meteore,monaški grad na stijenama u Gr?koj,a po ljepoti ih još nadmašivao.. U Kruševu smo odsjeli u hotelu Montana,koji je u vrijeme našeg boravka bio prili?no pun,a jedan od razloga je bio i veliki broj sportista koji su se takmi?ili u letenju paragliderom za koje ovdje postoje idealni uslovi.Iz hotela se pruža predivan pogled na sam grad,a ?isti planinski vazduh i dobra i bogata hrana u?inili su boravak u njemu više nego prijatnim. U Kruševu smo obišli i manastir Svetog Preobraženia,Tošin krst koji se nalazi u njegovoj blizini,a susreli smo se i sa nama dragim ljudima i upoznali i nove prijatelje. U Kruševu se nalazi i spomen ku?a Toše Preoeskog,vrlo reprezantivni objekt koji prikazuje put ovog tragi?no nastaradalog muzi?ara,koji obavezno treba posjetiti,kao i momumentalni spomenik >MakedonijumOva ne e krajcatena mundikraj svijeta<,a ko ima interesa može virnuti i u moj fotoalbum koji nije tako mali...Lijep pozdrav još svima.
mikovat
hat folgende Bilder an diesen Beitrag angehängt