Trener košarkaša Partizana Duško Vujoševi? rekao je posle poraza od Fenerbah?ea u 4. kolu Evrolige da su crno-beli igrali dobro prvi deo me?a, ali da je u nastavku sudijska trojka izbila u prvi plan. Vujoševi? je dodao da je Fener veliki rival i da mu nije potrebna ovakva organizovana kra?a.
"Nemamo mi taj kapacitet da igramo i protiv ovakvih sudija. Imam dovoljno iskustva da znam da ne treba da se pri?a previše o sudijama i ne radim to dok ne do?e do ovih situacija", rekao je Vujoševi? na konferenciji za novinare posle utakmice u Hali Pionir.
Vujoševi? je posebno bio nezadovoljan španskim arbitrom Migelom Peresom Peresom, za koga je rekao da mu nije prvi put da ovako sudi.
"Fenerbah?e je veliki protivnik i zaista mi nije jasno zašto im je potrebna ovako organizovana pomo? ovih delilaca nepravde. Ono što je (Peresom) radio, to mu nije prvi put. Onaj ko ga delegira, ne znam ko ih bira, još je gori od njega. On nema puno veze sa košarkom", rekao je trener Partizana.
Vujoševi? koji je zbog tehni?kih grešaka isklju?en ve? u 22. minutu utakmice s Fenerbah?eom, ocenio je da su sudije postale "važnije i od trenera, i od igra?a". "Ovo je bilo sramota. To nije slu?ajno. Ovi koji vode Evroligu treba da se dobro zamisle u kom pravcu se sve ovo odvija i razvija", kazao je on.
Vujoševi? je dodao da su?enje nema veze s dobrim procentom šuta gostuju?ih igra?a u drugom poluvremenu i da te dve stvari treba razdvojiti. "Ako je ikako mogu?e, te stvari treba sagledati odvojeno. Drugo poluvreme su odigrali jako dobro, otvorili su šutere i poga?ali. Radi se o veoma kvalitetnom timu. Zadovoljan sam igrom u prvom poluvremenu", rekao je Vujoševi?.
Kapiten košarkaša Partizana Dragan Milosavljevi? rekao je da je njegov tim doživeo "veliki pad" u drugom poluvremenu, i da, posle poraza od Fenerbah?ea, u Evroligi treba da se okrene slede?im me?evima.
"Bila je teška utakmica, atmosfera je bila napeta, mnogo tehni?kih grešaka, ali smo bez obzira na to jako dobro igrali prvo poluvreme. U rugom smo doživeli veliki pad, dozvolili smo lake poene, mnogo koševa smo primili uz faul, a u napadu smo su nas izbacili iz ritma me?-ap zonom, dok su oni ubacivali neke nemogu?e trojke, uz odli?an rocenat šuta", rekao je Milosavljevi? posle me?a u Hali Pionir.
"Možemo biti zadovoljni prvim poluvremenom. Sada se okre?emo slede?im utakmicama. Fenerbah?e je najbolja ekipa u grupi, a možda u Evropi. Nemaju poraz od po?etka sezone. Igrali smo sa sjajnom kipom. Nama je bitno da imamo pozitivan skor sa ekipama koje su nam konkurencija za Top 16, Nanterom i Budiveljnikom. Imamo i dalje šanse a prolaz", kazao je Milosavljevi?.
Najefikasniji u Partizanu bio je Žofre Lovernj koji je rekao da ne može biti zadovoljan utakmicom. "Vrlo dobro smo po?eli, ali je bilo teško kada je trener isklju?en, jer nam mnogo zna?i. Razo?arani smo, moramo da se okrenemo slede?oj takmici i da se koncentrišemo na Top 16. Nismo bili umorni u oslednjoj ?etvrtini, a oni su samo po?eli da poga?aju teške utove", rekao je Lovernj.
"Moramo da nastavimo da se borimo. Ne znam šta da mislim o ovoj utakmici. Voleo bih da mogu da kažem da je dobra utakmica, ali smo zgubili, tako da to nije bilo dovoljno", rekao je Lovernj.
Plejmejker Leo Vesterman kazao je je Fenerbah?e zaslužio pobedu i da je njegov tim previše grešio da bi pobedio takvog rivala.
"Igrali smo dobro prvo poluvreme, ali su oni bili bolji u drugom. Zaslužili su pobedu. Moramo da nastavimo da radimo, jer smo previše rešili da bismo pobedili ovakav tim... Situacija nije bila laka, ali je naš posao da igramo košarku i to pokušavamo da radimo u svakoj situaciji. Glavno je da se držimo kao tim", rekao je Vesterman.
Dugo je Crvena zvezda ?ekala pobedu u Evroligi, a po prikazanom mogla je do nje i pre teškog gostovanja u Vitoriji. Ekipa sa Malog Kalemegdana sada ponovo ravnopravno u?estvuje u borbi za Top 16, a samopouzdanje u ekipi je sigurno na najvišem nivou. Me?utim, niko u crveno-belom taboru nije "poleteo", naprotiv...
Predsednik Crvene zvezde Nebojša ?ovi? isti?e da crveno-belima nije potrebna euforija posle prve pobede u Evroligi ove sezone, iako je ta pobeda ostvarena na teškom gostovanju protiv Laborala (73:63).
"Kao što nismo previše tugovali i bili suviše razo?arani posle nekih poraza u neizvesnim završnicima, tako ni sada nema euforije posle zna?ajne pobede. Ostajemo ?vrsto na zemlji, svesni da je to bila samo jedna utakmica i da je pred nama još mnogo posla. Fokusiramo se na me?eve koji slede, a koji su isto tako jako važni. Ipak, moram da naglasim da za prikazano u Vitoriji stru?ni štab i igra?i zaslužuju sve pohvale", rekao je ?ovi? za klupski sajt.
On je dodao da Zvezda ima jasnu viziju i da je normalno da ekipa beleži pobede i poraze u situacijama kada ima vo?stvo.
?ovi? je ponovio da je za klub koji je pre samo dve i po godine bio prakti?no pred gašenjem, potrebno još malo strpljenja, da su ambicije uvek najve?e, a trijumf nad Laboralom dokaz je da je Zvezda na pravom putu.
"Moramo da budemo strpljivi. Svi u klubu, po?evši od igra?a i trenera do rukovodstva, veoma predano rade na ostvarenju zajedni?kog cilja. Imamo kratkoro?ne planove koji se odnose na pojedine utakmice, ali i dugoro?nu strategiju koja za osnovni cilj ima da Crvena zvezda postane stabilan evroligaš. Za to je pre svega neophodno stvoriti održiv sistem finansiranja po standardima Evrolige, koji ?e omogu?iti dovoljan budžet za kreiranje kvalitetnog tima, ali ni po koju cenu ne smemo da zapostavimo rad sa našim talentima", zaklju?io je ?ovi?.
Kapiten ekipe sa Malog Kalemegdana Marko Simonovi? smatra da su njegovi saigra?i pokazali da imaju veliku perspektivu, ali da ne razmišlja o plasmanu u drugu fazu elitnog takmi?enja.
"Pokazali smo karakter, kao i da smo ozbiljan tim sa velikom perspektivom. U Vitoriji smo odigrali tešku utakmicu, ali uspeli smo da nametnemo ritam i u odnosu na duele sa ekipama Panatinaikosa i Budu?nosti, kontrolišemo utakmicu", rekao je Simonovi?.
"Iskreno verujem u ovaj tim. Ne razmišljamo sada o TOP 16, ve? samo o nedeljnoj utakmici u Pioniru sa Cedevitom u Jadranskoj ligi, u kojoj moramo da pobedimo. Bi?e teško, igramo protiv vrlo iskusne ekipe, ali želimo pobedu", rekao je Simonovi?.
Trener Zvezde Dejan Radonji? rekao je da ?e njegova ekipa posle prve pobede u Grupi A dobiti mnogo na samopouzdanju i da je sposobna da uradi "mnogo dobrih stvari".
"Nakon mnogo godina kona?no smo uspeli da pobedimo u Evroligi. Želeo sam da ostvarimo prvu pobedu na doma?em terenu, ali sre?an sam što smo to postigli na teškom gostovanju protiv Laborala. U prvoj ?etvrtini odigrali smo dobro u odbrani i kvalitetno u napadu. U drugom periodu uspeli su da nas sustignu zahvaljuju?i dobroj odbrani, ali mi u napadu nismo odigrali dovoljno organizovano", rekao je on.
"Istrošili smo se i na fizi?kom i na mentalnom planu, pa se nadam da ?emo uspeti da se brzo oporavimo jer nas o?ekuje mnogo teških utakmica", dodao je Radonji?.
Jedan od najzaslužnijih za trijumf crveno-belih, ameri?ki plejmejker Demarkus Nelson, smatra da je ovo bila verovatno njegova najbolja utakmica otkako je došao u Evropu. "Definitivno smo u Vitoriji odigrali odli?an me? i zabeležili preko potrebnu pobedu. Izgubili smo nekoliko utakmica u neizvesnim završnicama, pre svega zbog naših grešaka, i zato smatram da smo vrlo lako mogli da imamo skor od tri pobede i jednog poraza, a ne obrnuto. Ovim trijumfom ostali smo u trci za plasman u fazu Top 16", kazao je Nelson.
Crvena zvezda u 5. kolu D grupe Evrolige do?ekuje slede?e nedelje litvanski Lijetuvos Ritas.
Velika pobeda Crvene zvezde u Španiji - Košarka Other Agency Košarkaši Crvene zvezde su zabeležili premijernu pobedu u Evroligi, trijumfom nad Laboral Ku?om 73:63 u Vitoriji.
Velikim zalaganjem i hrabrom igrom, košarkaši Crvene zvezde su zabeležili prvu pobedu u Evroligi, ?ime su ostali u igri za Top 16 fazu takmi?enja.
Zvezda je krenula agresivno od starta, ste?enu prednost je ?uvala sjajnom odbranom, koja je neutralisala glavnog igra?a doma?ina, Andresa No?ionija.
Polovinom druge ?etvrtine, Beogra?ani su imali 31:19, ali je tada Ku?a krenula u veliki preokret.
Zvezda je igrala za šut od tri poena, koji je zakazao u tom periodu i španski tim na odmor odlazi sa minimalnom prednoš?u 32:31.
Kada je najzad koš postigao Kati?, proradio je i Demarkus Nelson koji sa pet vezanih poena vra?a prednost Zvezdi. Posle ujedna?ene igre Beogra?ani završavaju ?etvrtinu sa tri poena prednosti, 54:51.
Isti tempo Zvezdine igre je vi?en i u poslednjoj deonici, u kojoj su pored sjajnog Nelsona zapaženi bili Blejk Šilb u Luka Mitrovi?.
Nelson je utakmicu završio sa 22, Šilb je imao 18, Dženkins 10. Milko Bjelica je za protivni?ku ekipu ubacio 14.
U istoj grupi, Lietuvos ritas je gubio 17 razlike u tre?oj ?etvrtini, pa preokrenuo na 71:70 u 39. minutu, ali je heroj Makabija bio Tajris Rajs - plej Crne Gore je 3,5 sekundi pre kraja pogodio za pobedu (76:74). Rajs je ukupno dao šest poena, uklju?uju?i i dva bacanja za 74:71 na 19 sekundi do kraja.
Rezultati i parovi:
Grupa B Strazbur - Real Madrid 66:85 (17:22, 14:24, 14:25, 21:14) Brose baskets - Emporio Armani 62:76 (18:20, 15:23, 18:13, 11:20) Anadolu Efes - Žalgiris 72:61 (27:27, 11:11, 13:11, 21:12) Tabela: Real Madrid 8, Anadolu Efes 7, Emporio Armani, Brose baskets 6, Žalgiris 5, Strazbur 4.
Disciplinski sudija Evrolige kaznio je Partizan sa 7.000 evra zbog ubacivanja na teren tvrdih predmeta na me?u protiv Fenerbah?ea u ?etvrtom kolu. Ukoliko se incidenti ove vrste ponove, Evroliga najavljuje oštrije kazne.
Disciplinski sudija Evrolige kaznio je košarkaški klub Partizan sa 7.000 evra zbog ubacivanja tvrdih predmeta na teren na utakmici u ?etvrtom kola protiv Fenerbah?ea.
Me? je odigran u hali Pionir 8. novembra, a sudije su u zvani?nom zapisniku po završetku utakmice navele da su navija?i doma?eg tima u nekoliko navrata na teren ubacivali nov?i?e i upalja?e.
"U tre?oj ?etvrtini treneru doma?eg tima dosu?ena je druga tehni?ka greška, a nakon tog trenutka utakmica je bila prekinuta na oko 90 sekundi, jer je mnogo predmeta bilo uba?eno na teren od strane gledalaca, upalja?i, nov?i?i, papiri, plasti?ne flaše sa vodom", navodi se na sajtu Partizana.
Evroliga je uzela u obzir sve prethodne prekršaje kluba i najavila da ?e crno-beli biti kažnjeni jednom ili više utakmica bez prisustva publike ukoliko se sli?ni incidenti ponove.
"Zbog eventualnih budu?ih prekršaja ove vrste klub može izgubiti poene na tabeli, igrati pred praznim tribinama ili biti privremeno diskvalifikovan iz daljeg takmi?enja, a nov?ana kazna nakon ponovljenog i najmanjeg prekršaju može biti i do 100.000 evra".
Partizan apeluje na publiku da se suzdrži od ovakvog ponašanja, jer bi eventualna suspenzija dvorane ili diskvalifikacija iz takmi?enja nanela nemerljivu štetu klubu.
"Ubacivanje nov?i?a, upalja?a ili bilo ?ega drugog na teren ne?e doneti ništa dobro klubu, ve? ?e doprineti novim nov?anim kaznama, a može potencijalno dovesti i do diskvalifikacije. Zato još jednom molimo naše navija?e, našu vernu publiku da na svim narednim utakmicama bude primerna, da ne ubacuje apsolutno ništa na teren, ve? da podrži crno-bele samo glasom, dlanovima i nesebi?nom energijom koju decenijama razmenjujemo, jer je to jedina prava i ispravna podrška svom klubu", poru?ili su iz Partizana.
Duško Vujoševi? izvinio se navija?ima Partizana za katastrofalan poraz u Moskvi i dodao da je trijumf "armejaca" u potpunosti zaslužen. Vujoševi? je dodao da je njegova ekipa igrala bledo, bez obzira na nedostatak trojice veoma bitnih igra?a.
Trener košarkaša Partizana rekao je da je moskovski CSKA sasvim zasluženo ubedljivo savladao crno-bele (88:46).
"Doživeli smo u Moskvi težak poraz. Gledano sa jedne strane, nedostajala su nam tri povre?ena igra?a (Dejan) Musli, (Terens) Kinzi i (Leo) Vesterman koji se povredio na samom po?etku utakmice i sigurno da na naš fond igra?a i strukturu tima to nije nešto što možemo lako da prevazi?emo", rekao je Vujoševi? posle me?a.
Košarkaši Partizana pretrpeli su ubedljiv poraz u Petom kolu Evrolige, jedan od najubedljivijih u istoriji kluba.
"S druge strane bio je protivnik koji je kvalitetan, koji nije u dobrom momentu i bio je izuzetno motivisan upravo zbog situacije što u Evroligi ima dva uzastopna poraza protiv Fenerbah?ea i Barselone. Bio je izuzetno motivisan da dobije utakmicu i da napravi odli?an utisak, što su jednim velikim angažovanjem i odli?nom igrom svih ?etrdeset minuta napravili. Njihova pobeda izražena tolikom razlikom je zaslužena", rekao je Vujoševi?.
Vujoševi? je dodao da je njegova ekipa igrala bledo, bez obzira na nedostatak trojice veoma bitnih igra?a.
"Nažalost nikome nije prijatno - ko voli Partizan i ko je ovog momenta u Partizanu - što se ve?eras desilo to što se desilo. Izvinjavamo se navija?ima i nadam se da ?e u susretima koji predstoje, tim biti kompletniji i da ?e imati reakciju na ovaj ve?erašnji rezultat", rekao je Vujoševi?.