Po?etkom mjeseca novembra,ja i moje tri prijateljice,posjetlile smo Istanbul,metropolu orijenta koja leži na dva kontinenta,Evropi i Aziji.Kad bih htjela opisati grad u par re?enica,onda bih rekla ovako...Sam grad je ?ist i uredan,sa preko 3000 džamija iz kojih svako jutro imate besplatno bu?enje(kad hodža poziva na molitvu),na njegovim ulicama se u ogromnoj ve?ini kre?u samo muškarci.Muškarci sobarice u hotelu,(istina jedna je žena radila na recepciji),prodava?i cvije?a opet muškarci(to istina vi?amo i kod nas ovdje),trgovci poga?ate ko su(ljubazni,rado ce se slikati sa vama)....Za nas ?etiri ja to bilo jedno lijepo i nezaboravno putovanje,druga?ije od posjete nekoj drugoj evropskoj metropoli....Jedan od na?ina da na pravi na?in upoznate orijent i Tursku,za razliku od turisti?kih centara na moru koji su prvenstveno prilago?eni evropskom turisti...
draska
hat folgende Bilder an diesen Beitrag angehängt
Hagia Sophia,najve?a religiozna gra?evina u Istanbulu(i ?etvrta u svijetu),poti?e još iz vremena Bizantije koju je car Konstantin sagradio godine 360-te...Poga?ate kao crkvu koja je nekoliko puta rušena i sagra?ivana,?ije su freske zakre?avane...Danas je muzej kojem se dive turisti iz ?itavog svijeta....
draska
hat folgende Bilder an diesen Beitrag angehängt